Rijk Slok en Anthonia Rebergen
 
Terug naar pagina Slok- Kroesbergen.
Voorgeslacht Antonia Rebergen

 

 

 

 

 

 

Rijk, het vijfde kind van Jan Slok en Aaltje Kroesbergen, werd geboren in 1906. Als twaalfjarige knaap werd hij knecht bij bakker Hament. Twee jaar later maakte hij de overstap naar de DS van Schuppenfabriek. 

Rijk in zijn jonge jaren.

In die tijd ontmoette hij Anthonia Rebergen. Na een korte verkeringstijd trouwden ze in 1925. Het jonge stel betrok een woning aan het Benedeneind. In april 1926 werd dochter Ali geboren. Vrij snel daarna verhuisden ze naar de Achterkerkstraat. Hier zag in 1929 zoon Cor het levenslicht.

Al snel werd duidelijk dat Rijk leiderscapaciteiten had. Zo jong als hij was werd hij chef. Rijk was van jongsaf op de DS al actief voor Unitas, de christelijke vakbond van textielarbeiders. In 1931 werd hij vakbondsbestuurder in Nijverdal. Het gezin verhuisde mee. Ze woorden onder meer aan de Spoorstraat. Daar werden zoon Jan en dochter Janske geboren.

De kinderen van Rijk en Tho van links naar rechts: Cor, Jan, Ali en Janske

In de oorlog was het CNV verboden. Maar in het diepste geheim hielden de bestuurders onderling contact. Ook Rijk was tijdens de oorlog betrokken bij ondergrondse vakbondsactiviteiten. Samen met de latere CNV-voorzitter Marinus Ruppert bracht hij vanuit het bezette noorden bezoeken aan het zuiden.

Na de bevrijding werd het CNV onmiddellijk opnieuw opgericht. Rijk kwam weer in dienst van Unitas. Hij kreeg de functie van penningmeester van de bond. Dat was een functie die vanuit het hoofdkantoor in Utrecht vervuld werd. Daardoor moest het gezin verhuizen. Eerst naar het Willem van Noortplein nummer 8 in Utrecht, later naar de Looydijk 123 in De Bilt.

Rijk moest in 1960 voor de bond naar Italië. Hij besloot er met Tho een vakantie aan vast te knopen. Tijdens die vakantie kwam Tho door een noodlottig ongeval in Oostenrijk om het leven. Ze was 54 jaar oud.

Na zijn carrière bij de bond bleef Rijk maatschappelijk actief voor de woningbouwvereniging en de gemeenteraad.

Rijk overleed in 1976.